Miten valitsen oikean hydrauliöljyn?
Markkinoilla on useita erilaisia hydrauliikkaöljyjä
Hydrauliikkaöljyä valittaessa on syytä kiinnittää huomiota öljyn teknisiin ominaisuuksiin eikä tuijottaa ainoastaan hankintahintaa. Öljyvalinnalla voidaan vaikuttaa koneiden kestoikään, polttoainetalouteen sekä käyttöominaisuuksiin.
Oikea viskositeetti?
Ensimmäinen kriteeri öljyn valinnalle on oikea viskositeetti. Koneiden valmistajat antavat suosituksen koneessa käyttävän öljyn viskositeetille. Hydrauliikkaöljyjen viskositeetti ilmaistaan ISO 3448 -normin mukaisesti ISO VG-luokkana. ISO VG -lukuarvo ilmoittaa öljyn kinemaattisen viskositeetin 40°C:ssa yksikössä mm2/s (cSt).
Tyypillisimmät viskositeettiluokat työkone- ja ajoneuvokäytössä ovat ISO VG 32 ja 46. Esimerkiksi perälautanostimissa ja telin keventimissä sekä kuormausnostimissa käytetään juoksevampia ISO VG 15 ja 22 öljyjä. Eräissä työkoneissa suosituksena on paksumpi ISO VG 68 -luokan öljy.
On tärkeää huomata, että ISO VG -luokka kertoo ainoastaan öljyn viskositeetin 40 °C lämpötilassa, se ei kerro öljyn muista ominaisuuksista.
Käyttöympäristön olosuhteet?
Suomalaiset sääolosuhteet asettavat hydrauliikkaöljyn ominaisuudet erityiselle koetukselle. Koneiden on toimittava luotettavasti niin kireimmissä pakkasissa kuin paahtavimmissa helteissä. Samaan ISO VG -viskositeettiluokkaan kuuluvat öljyt voivat käyttäytyä hyvin eritavoin lämpötilan muuttuessa.
Öljy juoksevuuden muutosta lämpötilan muuttuessa kuvataan viskositeetti-indeksillä. Mitä korkeampi viskositeetti-indeksi, sitä paremmin öljy säilyttää juoksevuutensa kylmässä ja pysyy paksumpana kuumassa.
Suomalaisissa käyttöolosuhteissa on perusteltua valita ympärivuotiseen käyttöön öljy, jonka viskositeetti-indeksi on vähintään 140. Tällöinkin on hyvä huomata, että kovimmilla pakkasilla öljy on syytä lämmittää ennen kuin järjestelmää ryhdytään kuormittamaan. Toisaalta on otettava huomioon viskositeetin aleneminen kuumissa olosuhteissa.
Teboil-valikoimassa on myös useita erityiskylmiin olosuhteisiin suunniteltuja öljyjä, jotka mahdollistavat järjestelmien toiminnan myös ilman lämmityskäyttöä.
Miten konetta käytetään?
Erilaiset järjestelmät ja käyttöolosuhteet asettavat erilaisia vaatimuksia öljylle. Teboililla on laaja valikoima hydrauliikkaöljyjä ja valikoimassa on myös erityistarpeisiin räätälöityjä tuotteita. Esimerkiksi kaivosolosuhteissa ja monissa muissa korkean kuormituksen aiheuttavissa työtehtävissä, koneet voivat toimia jatkuvassa raskaassa kuormituksessa ympärivuorokauden ja kaikkina viikonpäivinä. Tällöin öljyissä korostuu leikkauskestävyys, joka vaikuttaa viskositeetin pysyvyyteen. Pitkäkestoiseen ja erikoisraskaaseen käyttöön liikkuvassa kalustossa kaikkein sopivimpia erikoisöljyjä valikoimastamme ovat Teboil Hydraulic Oil Nordic (ISO VG 32) ja Teboil Hydraulic Oil 46 Max-S.
Toisaalta esimerkiksi ajoneuvojen kuormausnostimia käytetään usein jaksottaisesti. Yleensä lastaus ja purkaminen halutaan hoitaa mahdollisimman ripeästi, jolloin hydrauliikkajärjestelmän lämmittelylle ei ole aikaa. Näissä tilanteissa korostuvat öljyn kylmäominaisuudet. Toisaalta kesäaikaan ja hetkellisen raskaamman kuormituksen aikana lämpötilat voivat nousta korkeiksi, jolloin öljyn on oltava edelleen riittävän paksua. Erityisesti tämän tyyppisiin käyttötarpeisiin on suunniteltu Teboil Hydraulic Oil Scandic 32. Valvolinen valikoimasta Ultramax Extreme- hydrauliöljyt.
Miksi viskositeetti on tärkeä?Öljyn juoksevuusominaisuuksilla eli viskositeetilla on olennainen merkitys hydraulisen järjestelmän toiminnan kannalta. Kavitaation ehkäisemiseksi ja mahdollisimman pienen virtausvastuksen aikaansaamiseksi öljyn tulisi olla mahdollisimman juoksevaa, eli viskositeetin on syytä olla alhainen. Alhainen virtausvastus tarkoittaa käytännössä parempaa hyötysuhdetta ja pienempää polttoaineen kulutusta. Toisaalta liian alhaisen viskositeetin öljy ei muodosta riittävää voitelukalvoa, jolloin kuluminen lisääntyy. Myös pumpun sisäiset ohivuodot kasvavat liian juoksevaa öljyä käytettäessä. On tärkeä huomata, että korkean viskositeetti-indeksin öljyjen käytöstä on hyötyä, vaikka kone ei työskentelisikään äärilämpötiloissa. Korkean viskositeetti-indeksin myötä öljyn juoksevuus säilyy optimaalisena laajalla lämpötilan vaihteluvälillä, joka mahdollistaa paremman polttoainetalouden, takaa pumpun voitelun sekä pitää koneen toiminnan täsmällisenä. Optimiviskositeetti Minimiviskositeetti Maksimiviskositeetti |
Puhtaus on toimintavarmuuden edellytysHydrauliikkajärjestelmän luotettavan toiminnan kannalta nesteen puhtaus on elintärkeää. Laitevalmistajien mukaan yli 70 % vaurioista johtuu epäpuhtauksista. Työmaaolosuhteet ovat tyypillisesti likaisia, mutta lian pääsyä öljyn sekaan voi ehkäistä huolellisuuden avulla. Öljyn ja suodattimen vaihtaminen huolto-ohjelman mukaisesti auttaa omalta osaltaan ehkäisemään vaurioita. Käsittele ja säilytä huolellisesti Huolto yksinään ei kuitenkaan riitä takaamaan öljyn puhtautta. Usein käy niin, että uusi öljy on likaista jo silloin kun sitä täytetään koneeseen. Jos tynnyrit varastoidaan korkit ylöspäin, kannen päälle kertyy usein likaa. Joskus tynnyrit ovat jopa ulkona, jolloin kansien päälle kertyy vettä. Lämmönvaihtelun aiheuttama alipaine voi imeä astiaan kosteutta ja epäpuhtauksia, vaikka korkit olisivat suljettuna. Tynnyrit onkin viisasta varastoida kyljellään tai ylösalaisin. Tämä säilytysohje pätee muihinkin voiteluaineisiin. Öljynkäsittelyssä ei saa käyttää likaisia suppiloita tai kaatokannuja. Puhtauden varmistamiseksi hydrauliikkaöljy tulisi täyttää koneeseen pumppaamalla suodattimen lävitse, ei kaatamalla suoraan astiasta. Huolehdi huohotuksesta Vesi on vahingollista Hydrauliikkaöljyjen erikoistapauksiaMoottoriöljytyyppiset hydrauliikkaöljyt Hydrauliikkaöljyt märkäjarrujärjestelmille Biologisesti hajoavat hydrauliikkaöljyt Markkinoilla on myös kasviöljyperustaisia öljyjä, joiden tekniset ominaisuudet ovat olennaisesti heikompia. Lisäksi on huomattava että kasviöljypohjaiset öljyt eivät ole yleensä sekoitettavissa muiden öljyjen kanssa. Valvoline Ultraplant ES 46 on biologisesti hajoava hydrauliöljymme sisäkäyttöön. Sinkitön hydrauliikkaöljy Uudentyyppisillä sinkittömään lisäaineteknologiaan perustuvilla hydrauliikkaöljyillä on erinomaiset voiteluominaisuudet raskaasti kuormitetuissa järjestelmissä. Korkeat lämpötilat ja kosteat olosuhteet nopeuttavat öljyn vanhenemista, jolloin järjestelmään voi syntyä sakkaa, lakkakerrostumia ja muita epäpuhtauksia. Sinkittömillä hydrauliikkaöljyillä on erinomaiset vedenerotus- ja suodatettavuusominaisuudet sekä tavanomaista alhaisempi hapettumistaipumus. Näiden ominaisuuksien ansiosta epäpuhtauksien hallinta on tehokasta ja öljy säilyttää suorituskykynsä vaativissa olosuhteissa ja pitkillä öljynvaihtoväleillä. Sinkitön öljy voi olla tarpeen valita myös ympäristösyistä, sillä sinkitön lisäaineistus on paremmin biohajoava. Sinkittömiä öljyjä valikoimassamme ovat Teboil Hydraulic 46 Max-S. |